Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-27@17:48:47 GMT

جشن سده چیست و از کجا آمده است؟

تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۵۶۳۰۵۲

جشن سده چیست و از کجا آمده است؟

به گزارش حوزه جامعه خبرگزاری تقریب، در بهمن ماه جشن‌های باستانی بسیاری وجود دارد که هرکدام برگرفته از سنت و آئین‌های مردمان آن دوره است، در تمام این جشن‌ها، توجه و پاسداشت طبیعت و عناصر جهان نکته بسیار مهمی است که محور اساسی مناسبت‌ها را تشکیل می‌دهد. یکی از سلسله جشن‌های این ماه، جشن سده بوده که در روز دهم بهمن، برگزار می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



‌رؤیا اقبالی درخشان باستان شناس، در خصوص این مناسبت  بیان کرد: جشن سده را به داستان کشف آتش توسط هوشنگ شاه پیشدادی که یکی از پادشاهان اسطوره‌ای ایران بوده، مرتبط می‌دانند. به این جشن در شاهنامه، سروده‌ فردوسی اشاره شده است.

وی در خصوص تاریخچه‌ این جشن بیان کرد: بر اساس روایات به دست رسیده، هوشنگ‌شاه پیشدادی با گروهی از ملازمانش برای گردش به محلی رفته بود که ناگهان ماری جلویش ظاهر می‌شود، او هم با انگیزه‌ دفاع از خود سنگی را برداشته و به سوی سر مار پرتاب می‌کند، آن سنگ که از نوع آتش‌زنه بوده، جرقه زده و روش مهار آتش از آن روز جشن گرفته می‌شود.

وی افزود: بر اساس آنچه که از اسطوره‌های شاهنامه برمی‌آید تا پیش از کشف آتش توسط هوشنگ‌شاه پیشدادی، آتشکده‌ها وجود داشته‌اند و از آتش استفاده می‌شده، اما راه کنترل و مهار آتش، از زمان جشن سده اتفاق افتاده است.

وی با بیان اینکه از نظر گاه‌شماری و تقویمی این جشن صد روز بعد از زمستان بزرگ (یکم آبان‌ماه در گاه‌شماری اکنون ایران) برگزار می‌شده است، ادامه داد: بیشتر افراد فکر می‌کنند که «سده» یک جشن زرتشتی بوده و به خاطر آتشی که در آن روشن می‌شود، با پیروان این آئین ارتباط پیدا می‌کند، اما واقعیت این است که جشن سده با همین نام در کرمان برگزار می‌شود و سال‌هاست که زرتشتی و مسلمان از اول تا آخر در برپایی آن شرکت می‌کنند.

وی خاطر نشان کرد: سده یک جشن ملی است که در زمان آل زیار توسط مسلمانان برگزار می‌شده و هنوز هم در بخش‌های دیگری از کشور، با همین نام یا با نام‌های مشابه برپا می‌شود.

این باستان‌شناس در خصوص نحوه‌ برگزاری این جشن، اظهار کرد: از پنج بهمن، گروهی از مردم دور هم جمع شده و در محلی که از قبل برای برگزاری جشن آماده شده، هیزم و چوب‌های خشک را روی هم کپه می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه روز برگزاری جشن ده بهمن‌ماه است، تصریح کرد: عده‌ای مردم دورهم جمع شده و آتش را روشن می‌کردند، در بین زرتشتیان، روشن کردن آتش به این منوال انجام می‌شود که عده‌ای از جوانان مشعل به دست، پشت سر موبد به راه می‌افتند و بعد از سه بار گشتن دور توده‌ هیزم آن را روشن می‌کنند.

وی عنوان کرد: توده‌ هیزم آن‌قدر زیاد بوده که تا حدود یک‌ساعت سوختن آن طول کشیده و افراد را گرم کند.

این باستان‌شناس اضافه کرد: اصل این جشن، برپایی آتش بوده و هیچ مراسم خاص دیگری در این شب اجرا نمی‌شده است.


انتهای پیام/

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۵۶۳۰۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اخباری: به ستوه‌ آمده‌ایم، برایمان دعا کنید!

به گزارش “ورزش سه”، تیم چادرملو اردکان در مرحله یک‌هشتم جام حذفی فوتبال در ضربات پنالتی موفق به پیروزی مقابل مس‌کرمان شد تا تنها تیم لیگ یکی در جمع ۸ تیم برتر این تورنمنت باشد.

سعید اخباری، سرمربی چادرملو، در نشست خبری پس از این مسابقه بیان کرد: به دو تیم و تیم مس کرمان خسته نباشید می‌گویم. تیم ریشه‌دار مس کرمان سال‌ها در لیگ برتر تیم‌داری کرده است. به آقای محمدی بخاطر تیمی که درست کرده تبریک می‌گویم. مس از آن‌دسته تیم‌هایی است که فوتبال بازی می‌کند و تکنیک دارد. از زمانی که آقای محمدی به مس کرمان آمده هم نتایج این تیم و هم سبک بازی‌شان نشان می‌دهد که این تیم متحول شده است.

او افزود: تیم ما که برای صعود می‌جنگند و در عین حال نیم‌نگاهی به جام حذفی داشتیم. این سومین بازی در جام حذفی بود و هر سه بازی در خارج از خانه بازی کردیم. بچه‌های ما کار بزرگی انجام می‌دهند و با وجود فشردگی بازی‌ها و هر ۵-۶ روز باید یک بازی انجام شود.

سرمربی چادرملو ادامه داد: در جریان بازی، تیم مس میزبان این بازی بود. من با تغییرات چینشی و نفرات بازی را شروع می‌کنم. بازی پایاپای بود و هر دو تیم فوتبال تکنیکی خود را ارائه می‌کردند. فکر می‌کنم مجددا اشتباهی از سمت داور صورت گرفت که متاسفانه در صحنه اعلام پنالتی به نفع مس فکر می‌کنم باید درایت بیشتری به خرج می‌داد. آنچه من دیدم و فیلمی که مشاهده کردم اعتراضی که وجود داشت این بود که به زعم ما اصلاً خطایی انجام نشده بود. به داور هم تبریک می‌گویم. کار خودشان را انجام دادند. اعلام پنالتی باعث شد در پنج دقیقه پایانی انتحاری بازی کنیم و خدا را شکر به بازی برگشتیم.

اخباری در بخش بعدی صحبت‌هایش گفت: در وقت‌های اضافه ما بهتر عمل کردیم و می‌توانستیم حتی در جریان بازی هم پیروز شویم. تیم مس هم شانس داشت، اما ما بیشتر. بچه‌های ما خیلی جنگیدند و دویدند. ممکن بود آن تصمیم داور تاثیرگذار باشد. الان تیم ما برده، اما دیگر نمی‌دانم چه باید بگویم. از یک‌سری مسائل به ستوه آمده‌ایم. امیدوارم دقت و ظرفیت جامعه داوری ما در هفته‌های پایانی بیشتر شود. به خدا اگر ما حرفی می‌زنیم به خاطر حق مردم استان و شرکتی است که به‌عنوان فعالیت اجتماعی در ورزش هزینه می‌کند. از جانب مردمی که چشم‌انتظار موفقیت هستند می‌گویم که دقت و درایت بیشتری در هفته‌های پایانی لیگ وجود داشته باشد.

سرمربی چادرملو اردکان اضافه کرد: تیم در دومین سال حضورش به جمع هشت تیم پایانی جام حذفی صعود کرد. شش روز دیگر در جام آزادگان بازی داریم و باید خوب ریکاوری کنیم که با این جغرافیایی که در لیگ یک وجود دارد برایمان دعا کنید که به بازی‌ها برسیم.

اخباری درباره چرایی اعتراض خود به داوری گفت: چهار بازی متوالی عین این اتفاق امروز برای ما پیش آمده است. میانگین سنی تیم من به ۲۴ سال نمی‌رسد. بچه‌های ما جوان و هیجانی هستند. وقتی می‌بینند مکرر حقشان خورده می‌شوند مقداری احساساتی می‌شوند. من سعی کردم تیم را جمع کنم و به بچه‌ها انرژی و انگیزه بدهم که به بازی برگردند. داور به هر حال اشتباه کرده و باید تمکین کنیم و کار دیگری نمی‌توانستیم بکنیم. من خوشحالم در این شرایط بازیکنان به بازی برگشتند فوتبال بازی کردند و به تیم حریف غلبه کردند. داور هم انسان است و انسان جایزالخطاست اما چون چند بار برای تیم ما تکرار شده بازیکنان ما بدبین و استرسی شدند.

دیگر خبرها

  • منطقه آزاد اروند و ارس بعنوان مناطق برتر انتخاب شدند
  • رانندگی خودرو دیزلی با سوخت زیستی
  • اخباری: به ستوه‌ آمده‌ایم، برایمان دعا کنید!
  • محکم‌ترین اصل قانون اساسی اسلام که در نهج البلاغه آمده است
  • به ستوه آمده‌ایم!
  • کتاب کامبوزیا خط مقاومت در ایران را نشان می‌دهد
  • اروند بر سکوی برتر رقابت مناطق آزاد
  • اطلاعیه مرزبانی درباره بازداشت ۶ مرزبان توسط طالبان
  • غیرمنتظره: چه بلایی بر سر صلاح آمده!
  • دلایل توصیه ائمه(ع) به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع)